Laden...

Waarom

Kanker is doodsoorzaak nummer 1 in Nederland.
Bovendien krijgen 1 op de 3 Nederlanders tijdens hun leven hiermee te maken en op dit moment zijn er ongeveer 800.000 mensen die leven met kanker.

De Ingeborg Douwes Stichting wil bereiken dat iedereen die direct te maken krijgt met kanker een beroep kan doen op psychosociale zorg. Deze wetenschappelijk onderbouwde vorm van ondersteuning is een essentiele handreiking om de regie van het eigen leven weer op te pakken.

Wie te maken krijgt met een levensbedreigende ziekte, wordt geconfronteerd met de eindigheid van het bestaan en de grenzen van het menselijk vermogen. Niet alleen de patiënt zelf, ook zijn partner, kinderen, familie, vrienden en professionele hulpverleners.

Leven met kanker is leven met onzekerheid en angst, ook als de vooruitzichten goed zijn. Dat vraagt veel van alle betrokkenen. Zij moeten de nieuwe situatie en de beperkingen daarvan leren accepteren.

Psychosociale zorg is gericht op het ontdekken en versterken van het natuurlijke vermogen om het evenwicht te herstellen.

Gesprekken kunnen een bewustwordingsproces op gang brengen dat de weerbaarheid versterkt. En omdat praten alleen soms niet voldoende is, kunnen ontspanningsoefeningen ook deel uitmaken van psychosociale zorg.